Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad?
Image Alt

Rólunk

A FÓTI SÖRFŐZDE

Bemutatkozásunk előtt engedd meg, hogy egy rövid történelmi áttekintést tegyünk.

Európában a középkortól kezdve főznek sört, ami kezdetekben a szerzetesek privilégiuma volt és tevékenységüket kolostorokban végezték. Később az igények növekedésével kialakultak kisebb–nagyobb sörgyárak, és ez a szakma eliparosodásához vezetett.

Az 1516-os Német Tisztasági törvény óta csupán a meghatározott négy alapanyagból készült italt nevezhetjük sörnek, melyek a víz, a komló, a maláta és az élesztő.

Nálunk is így készül a sörök jelentős része.

Az 1980-as évektől mind hazánkban, mind világszerte elterjedtek a mini sörfőzdék.
Ennek, illetve a nagyobb odafigyelésnek, a sörfőzőmesterek kreativitásának köszönhetően kiváló minőségű és különleges sörök jöttek létre.

Sörfőzdénk, melyet 1994-ben referenciaüzem céljára építettünk, eddig jórészt klasszikus söröket gyártott. A sörfőzdénk Budapestről 20 kilométerre, Fót városában szép vidéki környezetben található. A cég családi vállalkozásként működik, két tulajdonosa Gyenge Zsolt és lánya Czifra Zsófi. Az üzemet Zsolt építette, aki kezdetekben a Kőbányai sörgyárban tanulta meg a szakmát és új kihívásként Európában egyedülálló kisüzemi sörfőzdéket kezdett gyártani.

A fóti üzem egy referenciaüzem volt, amelyben, későbbiekben aktív sörgyártásba kezdett és olyan ikonikus kézműves sörök gyártója lett, mint a Keserű Méz vagy a Fóti Zwickl.

A 2000-es éves végén elindult elindult sörforradalomhoz csatlakozva elkezdtünk olyan sörkülönlegességeket is készíteni, amelyekkel hazai sörgyárak termékei között nem lehet találkozni.

Az üzem egy Osterbräu rendszerű sörfőzde, amely 120 nm-en terül el és 1200 liter a napi kapacitása, ami közepes méretűnek számít a kisebb sörgyárak között. A folyamatos főzésnek köszönhetően 4-5 féle sört kínálunk állandó jelleggel, de teljes palettánk közel 20 típust számlál.

Kézműves Sörfőzde révén a gyártás szinte teljes része gépen nélkül, kézzel történik. Kézzel töltjük, címkézzük az üvegeinket és a sörfőzés is sörfőzőmesterek keze által készül. A minőségi alapanyagok és a nagy szakértelem az, ami ilyen sikeressé tette az üzemünket.

MAGYARORSZÁGI SÖRFORRADALOM

Ha régebbre tekintünk vissza elmondható, hogy a magyar sörgyártás kizárólag a mennyiségi világos, szűrt, pils jellegű sört gyártására volt ráállva. Mennyiségi és nem minőségi gyártás folyt.

2008-ban kereste meg Zsoltot egy sörblogger, aki az amerikai sörforradalom sikerére fellelkesülve javasolta, hogy főzzön egy igazán különleges, hazánkban egyedülálló sört. A recept igazán rendhagyó volt, hisz rengeteg leveles komló került bele, az amúgy alsó erjesztésű sörbe, amit a sörfőzőmester nem szűrt meg.

Így született meg a Keserű Méz névre hallgató többszörös gyémánt diplomás sörünk, amely egy új hoplager típust hozott létre.

Ebben az időben kapta fel a fejét több kisüzemi sörfőzde, hogy a bor és pálinka felvirágzása után, lehet, hogy teret kapna a minőségi sör is. Így is lett, egyre többen kezdtek el minőségi alapanyagból, különleges söröket főzni, amire a magyar sörivó közönség ki volt éhezve, hiszen eddig, ha extrább sört akartak inni a belga, német, amerikai sörökhöz nyúltak.

Azóta zajlik sörforradalom Magyarországon, amelynek elhívatott úttörői vagyunk mi is.