Maláta
Gabonából nem lehet sört készíteni, mert a mag még nem oldott és nincsenek benne enzimek. Ezért a nyers árpát tisztítás és osztályozást követően beáztatják, és 72 órán keresztül víz alatt tartják. Ezután hat nap csíráztatás következik, ezt az állapotát zöldmalátának hívjuk. A csíráztatást követően egy nap alatt kiszárítják a malátát, letörik a csírát, majd a felhasználás előtt még hat hét pihentetésre van szükség az enzimek megnyugvásához.
Komló
Gabonából nem lehet sört készíteni, mert a mag még nem oldott és nincsenek benne enzimek. Ezért a nyers árpát tisztítás és osztályozást követően beáztatják, és 72 órán keresztül víz alatt tartják. Ezután hat nap csíráztatás következik, ezt az állapotát zöldmalátának hívjuk. A csíráztatást követően egy nap alatt kiszárítják a malátát, letörik a csírát, majd a felhasználás előtt még hat hét pihentetésre van szükség az enzimek megnyugvásához.
Víz
Fontos a jó víz! Sörfőzdénk egy 38 méter mély artézi kút vizét használja, de ahol csak városi víz van, megfelelő vízkezelő berendezésekkel kiváló vizet lehet már előállítani. A sörgyártásnál a lágy vizet használjuk, melynek mértékegysége a német keménységi fok. A jó sörfőző víz 4 NK alatt van.
Sörélesztő
Megkülönböztetünk alsó- és felsőerjesztésű élesztő törzseket. A higiénia és a fajtatisztaság érdekében kizárólag színtenyészetből szerzünk be élesztőt.
A SÖRFŐZÉS FONTOSABB TECHNOLÓGIAI LÉPÉSEI
Maláta roppantás, darálás
Cefrézés
A malátaőrleményt lassú melegítésnél összekeverik vízzel. A folyamat célja a maláta keményítőjének elcukrosítása, ez a malátában lévő enzimek segítségével történik. (Az enzimek a malátázás során keletkeznek, gabonából nem lehet sört készíteni.)
A sörfőzésnek ebben a stádiumában tudjuk a cukorfokot beállítani, ami meghatározza a későbbi alkoholtartalmat.
Komlóforralás
Erjesztés
Sörfőzdénk főleg alsóerjesztésű söröket gyárt, melyeket hidegen erjesztünk (2-8 C°). A felsőerjesztésű sörök ennél melegebben erjednek (20 C°). A két sörtípus között aromában van különbség.
A felsőerjesztésű söröknek az élesztő egy gyümölcsösebb ízt ad (pl. búzasörök).